17 Ağustos 2016 Çarşamba

KEMİK ERİMESİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ


Kemik erimesi (Orostopol); kemik doku yoğunluğunun azalması, dayanıklığının azalması yani, kemik kalitesinin bozulmasıdır. Kemik erimesi arttıkça, kemiklerin kırılganlığı da artar.
Kemik erimesi mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü, kemik erimesi, tedavi edilmediği takdirde sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Tedavinin en önemli amacı kırık riskini azaltmaktır.
Tedavi belki her şeyi normale döndürmeyecek, ama, ilerlemesini durduracaktır. Bu büyük kazanç diyebiliriz
Bu arada, kemik erimesinin önlenmesi veya tedavisinde beslenmenin önemi büyük diyor ve size önereceğimiz besinleri bolca tüketmenizi öneriyoruz.
Kemik Erimesine Karşı Yenecek Besinler

  • Kayısı
  • Süt
  • Soğan
  • Marul
  • Brokoli
  • Kuru erik
  • Üzüm Çengidir Öçüdü
  • Nar Özütü
  • Portakal gibi Narenciye Meyveleri 
  • Elma






Kemik Erimesi Olanlar Nasıl Egzersiz Yapmalı?


Kemik erimesi, kemik miktarındaki azalma ve kalitesindeki bozulma nedeni ile, kemiklerin zayıflaması ve kırılmaya çok yatkın bir hale gelmesidir. Yani, kemik erimesi, kemikleri çalan sessiz bir hırsızdır.Kemik hazinemiz, doğumdan başlayarak, otuzlu yaşlarımıza kadar artar. Yani, kemik hazinemizde ne kadar çok kemik biriktirirse, yaşlılıkta uğrayacağımız kemik kaybını o kadar az zararla kapatırız.

                                         
                          EGZERSİZ,



Egzersiz;
* Kemik yapımının uyarılmasına yardımcı olur.

* Kalsiyumun kemiğe yerleşmesini kolaylaştırır.

* Kasları güçlendirir.

* Vücut şeklinin bozulmasını ve şişmanlığı önler.


Kemik Erimesi ve Kemik Erimesini Artıran Durumlar


Kemik erimesi, kemik kitlesinin, yani, içindeki minerallerin azalması ve mikroskobik olarak incelendiğinde yapısının bozuk bir hal alması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının arttığı bir iskelet hastalığıdır.Kemik erimesi, en çok, omurlar, kalça kemiği ve bileklerde görülür. Diğer kemiklerde görülme olasılığı da vardır. Bunun sonucunda boy kısalığı ya da hayati önem arz eden kırıklar oluşabilir.


Kemikler 35 yaşından sonra içerdiği minerali (kalsiyum) kaybetmeye başlar. Oluşan kemik miktarı, kaybedilen kemik miktarından az olursa kemik kaybı gerçekleşir.
Öncelikle kadınların bu hastalığa yakalanma sıklığının erkeklere oranla daha fazla olduğunu belirtmek gerekir.
Özellikle menopoz sonrası, östrojen hormonunun da azalmasına bağlı olarak bu ihtimal daha da artar. Nitrojen azalması kadınlarda kemik erimesinin temel nedenidir.Menopoz döneminde, kemik erimesi, ne kadar fazla olursa, ileri yaşlarda kemik kırığıyla karşılaşma ihtimali o kadar artar. Çünkü, bu hızlı kemik kaybı, menopozla başlar ve 15 yıla kadar sürer. Daha sonra kemik kaybı azalır. İşte bu ara dönemdeki kayıp çok önemli. Bunu minimum zararla atlatmak, ileride oluşacak kemik kırıklarının önüne geçmek için şarttır.
45 yaşından önce, doğal ya da cerrahi bir operasyonla yumurtalıkların alınması sonucu, adet görmeme ve adet düzensizliği sonucu, kemik erimesi görülebilir.
Yaşın artışı, normal bir süreç olsa da kemik erimesi ihtimalini arttırır
Kalıtsal faktörler de kemik erimesi oluşumunda etkilidir. Özellikle ailesinde kemik kırığı olan kişilerde ileri yaşlarda kemik erimesi görülme ihtimali artar. Önceden herhangi bir kırık geçirmiş olmak da aposteriori neden olabilir.
Astım ya da eklemlerinde iltihaplı rahatsızlıklar olanlarda görülme riski fazladır.
Kalsiyumdan ve D vitamininden yetersiz beslenmektir. Bunlar kemiğin temel mineralleri olduğundan eksikliği kemik yıkımını arttırır.
Sigara ve alkol tüketimi de kemik erimesini artıran  durumdur.
Guatr ilaçları, kortizonlu ilaçlar da kemik erimesini arttırır.
Erkeklerin kemikleri kadınlara oranla daha kuvvetlidir. Çocukluk döneminden itibaren bu durumun böyle olması erkeklerde kemik erimesinin niçin daha az olduğunu ortaya koyar. Yani, kadın olmak, kemik erimesi için bir risk faktörüdür.
Hareketsiz bir yaşam tarzı sürme, bazı fiziksel problemler ve testeren hormonunun azalması kemik erimesi yaşatan durumlardır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder